Humanities and Social Sciences
(dawna nazwa: Ekonomia i Nauki Humanistyczne)
23 (1/2016), DOI: 10.7862/rz.2016.hss.3
CENY SUROWCÓW ENERGETYCZNYCH A CENY PRODUKTÓW ROLNO-ŻYWNOŚCIOWYCH – BEZPIECZEŃSTWO ENERGETYCZNE A BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
Mariusz HAMULCZUK
Dodany przez: Paweł Perz
DOI: 10.7862/rz.2016.hss.3
Streszczenie
Ostatnie lata charakteryzują się znaczącym wzrostem poziomu cen surowców rolnych i żywności, czemu towarzyszy ich podwyższona zmienność. Za przyczynę takiego stanu rzeczy często wskazuje się wzrost powiązań rynków rolnych z rynkiem energii. Dzieje się tak w wyniku coraz powszechniejszego wykorzystywania surowców rolnych do produkcji energii odnawialnej, co uzasadnia się między innymi kwestiami środowiskowymi oraz bezpieczeństwem energetycznym.
W tym kontekście pierwszym celem badań była ocena powiązań między cenami surowców energetycznych a cenami surowców rolnych i żywności. Na tym tle podjęto próbę oceny zależności między bezpieczeństwem energetycznym a bezpieczeństwem żywnościowym. W badaniach skoncentrowano się na perspektywie globalnej.
W badaniach potwierdzono wzrost powiązań między cenami nośników energii a cenami surowców rolnych i żywności. Wyraża się to między innymi poprzez wzrost korelacji między indeksem cen surowców rolnych a cenami ropy Brent, jak również widocznym skorelowaniem ich zmienności. Wzrost powiązań cenowych wynikał z wielu przyczyn, w tym z aktywnej polityki państw rozwiniętych promującej produkcję i zużycie biopaliw.
Efektem wzrostu cen żywności było obniżenie bezpieczeństwa żywnościowego, głównie w krajach rozwijających się, czemu towarzyszyły niepokoje społeczne. Równocześnie w krajach będących producentami biopaliw nastąpiła poprawa bezpieczeństwa energetycznego. Wydaje się jednak, że wraz z odbudową stanu zapasów żywności, obniżeniem cen ropy oraz stabilizacją zaangażowania sektora rolnego negatywne konsekwencje dla bezpieczeństwa żywnościowego będą coraz słabsze.
Literatura
- Baffes J., Dennis A., Long-term drivers of food prices, „Policy Research Working Paper” 2013/6455, World Bank, Washington, D.C..
- Cheng I.-W., Xiong W., The Financialization of Commodity Markets, „NBR Working Paper” 2013/19642.
- de Gorter H., Drabik D., Just D.R., Biofuel Policies and Food Grain Commodity Prices 2006–2012: All Boom and No Bust? „AgBioForum” 16/1 (2013), s. 1–13.
- EuropAfrica, (Bio)Fueling Injustice? Europe’s responsibility to counter climate change without provoking land grabbing and compounding food insecurity in Africa, 2011.
- FAO, IFAD, WFP, The State of Food Insecurity in the World 2014. Strengthening the enabling environment for food security and nutrition, FAO, Rome 2014.
- Figiel S., Hamulczuk M., The effects of increase in production of biofuels on world agricultural prices and food security, „European Scientific Journal” 2013/1, s. 7–17.
- GFSI 2014: Global food security index 2014. An annual measure of the state of global food security, „The Economist Intelligence Unit Limited” 2014.
- Hamulczuk M., Polityka biopaliwowa a ceny surowców rolnych – wybrane problemy, „Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu” 16/2 (2014), s. 82–87.
- Headey D., Fan S., How Did It Happen? How Has It Hurt? and How Can We Prevent the Next One?, „Research Monographs” 2010/165, IFPRI.
- HLPE. Biofuels and food security. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security, Rome 2013.
- Institute for 21st Century Energy, U.S. Chamber of Commerce, International Energy Security Risk Index Report 2015, Assessing Risk in a Global Energy Market, 2015, www.energyxxi.org.
- Lagi M., Bertrand K.Z., Bar-Yam Y., The Food Crises and Political Instability in North Africa and the Middle East, NECSI, Cambridge, 2011.
- McPhail L.L., Babcock B.A., Impact of US biofuel policy on US corn and gasoline price variability, „Energy” 37/1 (2012), s. 505–513.
- Merkusheva N., Rapsomanikis G., Nonlinear cointegration in the food-ethanol-oil system: evidence from smooth threshold vector error correction models, „ESA Working Paper” 2014/14-01, FAO, Rome.
- Michalczyk J., Bezpieczeństwo żywnościowe w obliczu globalizacji, „Ekonomia (Economics)” 18/1 (2012), s. 9–23
- Nazlioglu S., Soytas U., Oil price, agricultural commodity prices and the dollar: A panel cointegration and causality analysis, „Energy Economics” 2012/34, s. 1098–1104.
- Robles M., Torero M., von Braun J., When speculation matters, „Issue Brief” 2009/57, International Food Policy Research Institute, Washington.
- Sovacool B.K., An international assessment of energy security performance, „Ecological Economics” 2013/88, s. 148–158.
- Serra T., Zilberman D., Biofuel-related price transmission literature: a review. „Energy Economics” 2013/37, s. 141–151.
- Serra T., Zilberman D., Gil J.M., Goodwin B.K., Nonlinearities in the U.S. corn-ethanoloil-gasoline price system, „Agricultural Economics” 2011/42, s. 35–45.
- Sharma R., Food Export Restrictions: Review of the 2007–2010 Experience and Considerations for Disciplining Restrictive Measures, “FAO Commodity and Trade Policy Research Working Paper” 2011/32.
- Timmer C.P., Causes of High Food Prices, „ADB Economics Working Papers” 2008/128.
- Troester B., The determinants of the recent food price surges – a basic supply and demand model, „Berlin Working Papers on Money, Finance, Trade and Development” 2012/6.
- Trostle R., Global Agricultural Supply and Demand: Factors Contributing to the Recent Increase in Food Commodity Prices, WRS-0801, ERS-USDA 2008.
- Trostle R., Marti D., Rosen S., Westcott P., Why Have Food Commodity Prices Risen Again?, WRS-1103, ERS-USDA 2011.
- Tyner W.E., Taheripour F., Hurt Ch., Potential Impacts of a Partial Waiver of the Ethanol Blending Rules, Farm Foundation, Oak Brook 2012, s. 1–13.
- von Lampe M., Kavallari A., Bartelings H., v. Meijl H., Banse M., Ilicic-Komorowska J., Junker F., van Tongeren F., Fertiliser and Biofuel Policies in the Global Agricultural Supply Chain: Implications for Agricultural Markets and Farm Incomes, „OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers” 2014/69.
- Will M.G., Prehn S., Pies I., Glauben T., Is financial speculation with agricultural commodities harmful or helpful? A literature review of current empirical research, „Diskussionspapier” 2012/26, des Lehrstuhls für Wirtschaftsethik an der Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg, Halle.
- Wright B.D., Global Biofuels: Key to the Puzzle of Grain Behavior, „Journal of Economic Perspectives” 28/1 (2014), s. 73–98.
Podsumowanie
TYTUŁ:
CENY SUROWCÓW ENERGETYCZNYCH A CENY PRODUKTÓW ROLNO-ŻYWNOŚCIOWYCH – BEZPIECZEŃSTWO ENERGETYCZNE A BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
AUTORZY:
Mariusz HAMULCZUK
AFILIACJE AUTORÓW:
Wydział Nauk Ekonomicznych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
DODANY PRZEZ:
Paweł Perz
WYDAWNICTWO:
Humanities and Social Sciences
23 (1/2016)
SŁOWA KLUCZOWE:
ceny rolno-żywnościowe, ceny energii, bezpieczeństwo energetyczne, bezpieczeństwo żywnościowe
PEŁNY TEKST:
http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/einh/214
DOI:
10.7862/rz.2016.hss.3
URL:
http://dx.doi.org/10.7862/rz.2016.hss.3
PRAWA AUTORSKIE:
Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów