Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Obowiązek informacyjny wynikający z Ustawy z dnia 16 listopada 2012 r. o zmianie ustawy – Prawo telekomunikacyjne oraz niektórych innych ustaw.

Wyłącz komunikat

 
 

Logowanie

Logowanie za pomocą Centralnej Usługi Uwierzytelniania PRz. Po zakończeniu pracy nie zapomnij zamknąć przeglądarki.

Modern Management Review (dawna nazwa: Zarządzanie i Marketing)

Modern Management Review
(dawna nazwa: Zarządzanie i Marketing)
27 (1/2020), DOI: 10.7862/rz.2020.mmr.7

ECONOMIC ASSESSMENT OF CONCENTRATION AND MONOPOLIZATION OF THE MARKET OF SPICES AND ESSENTIAL OIL PLANTS IN UKRAINE

Tetiana MIRZOIEVA, Olga TOMASHEVSKA

DOI: 10.7862/rz.2020.mmr.7

Streszczenie

The article is devoted to the study of modern economic trends in the Ukrainian market of 
spicy and essential oil plants. The measurement of market concentration is carried out using 
concentration coefficients (indices), Lind, Herfindahl − Hirschman, relative concentration, 
entropy, variance of market shares of firms, Gini and Hall-Tideman. To study the degree of 
dominance of the largest participants in the Ukrainian market of essential oil and spice 
plants, the rigidity of its oligopoly core was determined. The results obtained allow us to 
conclude that when developing a strategy for the development of medicinal crop production 
in Ukraine, special attention should be paid to the need to create a competitive environment 
in this industry. 

Pełny tekst (pdf)

Literatura

  1. Arghya, M., Arpan, K. (2019). Export potential of spices and its value added products. Access on the internet: https://www.researchgate.net/publication/334771417_Export_potential_ 
    of_spices_and_its_value_add.
  2. Carrubba А., Catalano С. (2009). Essential Oil Crops for Sustainable Agriculture – A Review.  Access on the internet: https://www.research gate.net/publication/226188481_ 
    Essential_Oil_Crops_for_Sustainable_Agriculture_-_A_Review.
  3. Derek, B., Walter P.F., Rosamond L.N. (2017). The Tropical Oil Crop Revolution: Food, 
    Feed, Fuel, and Forests Oxford Universety Press. Access on the internet: https://books. 
    google.com.ua/books?id=mwc1DQAAQBAJ&pg=PT162&lpg=PT162&dq=The+dynamics+of
    +the+production+of+essential+oil+crops&source=bl&ots=hn0eKm1v45&sig=ACfU3U3sxhdMM7YXiPn5WjkOwyQ3xFx_Zg&hl=ru&sa=X&ved=2ahUKEwiYxJK67JDoAhUQposKHU
    pDBDM4ChDoATAEegQIChAB#v=onepage&q=The%20dynamics%20of%20the%20production%20of%20essential%20oil%20crops&f=false.
  4. Essential Oil Crop Productionin Privateand Community Forest Land (2019). Access on the internet: http://adranepal.org/wp-content/uploads/2018/09/1.-Essential-oil-crops-in-commu-nity-and-private-land.pdf.
  5. Herasymchuk N.A. (2011). Konkurentospromozhnist ahrarnoho sektoru Ukrainy v umovakh svitovoi prodovolchoi kryzy. „Ekonomika. Upravlinnia. Innovatsii”, Vol. 2. Access on the internet: http://nbuv.gov.ua/UJRN/eui_2011_2_10.
  6. Global Spices and Seasonings Industry (2019). Access on the internet: https://www. 
    marketwatch.com/press-release/global-spices-and-seasonings-industry-2019-01-08.
  7. Horniak V.O., Filipovych V.V. (2012). Teoretychni pidkhody do vymiriuvannia rivnia 
    kontsentratsii ta monopolizatsii na suchasnykh rynkakh. Visnyk ONU imeni I.I. Mechnykova, Vol 1 (16).
  8. Indian Spices Industry (2020). Access on the internet: https://www.mbarendezvous.com/ 
    general-awareness/indian-spices-industry/ 2020.
  9. Koriandr: likarski ta korysni vlastyvosti. Access on the internet: http://likarski-roslini. 
    net.ua/koriandr-likarski-ta-korisni-vlastivosti/
  10. Melnychuk O. (2016). Novi priano-aromatychni kultury ta yikh vykorystannia. Access on the internet: https://kraskor.in.ua/kkgr/2016/06/26/novi-pryano-aromatychni-kultury-ta-yih-
    vykorystannya/
  11. Mirzoieva T.V. (2019). Tendentsii koniunktury rynku likarskykh roslyn v Ukraini ta sviti. 
    Zbirnyk naukovykh prats NUK, Vol. 4.
  12. Official site of the State Statistics Service of Ukraine. Access on the internet: 
    http://www.ukrstat.gov.ua
  13. Okrepkyi R.B., Myhal O.F. (2016). Metodychni aspekty vykorystannia kilkisnykh indykatoriv kontsentratsii tovarnoho rynku ta stupenia yoho monopolizatsii. „Ukrainian Journal of Applied Economics”, Vol. 1 (4/2016).
  14. Pervakov O.S. (2009). Analiz mozhlyvostei zastosuvannia pokaznykiv rynkovoho dominuvannia dlia otsinky zahrozy ekonomichnii systemi. „Nauka y ekonomika”, Vol. 4(16).
  15. Pietieshova T.A. (2011). Diahonostychni pidkhody do vyznachennia rivnia intensyvnosti 
    konkurentsii na haluzevomu rynku. „Marketynh i menedzhment innovatsii”, Vol. 4.
  16. Ramu, Surendran, James (2013). An assessment of the essential oil and aromatic plant industry with a focus on Africa. Access on the internet: https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/bk-2013-1127.ch018.
  17. Rural enterprise partnerships. the case of essential amathole (2015). Access on the inter-net: ttps://www.ecsecc.org/documentrepository/informationcentre/essentialoilsweb_91156.pd

  18. Valitov S.S. (2006). Konkurentne pravo Ukrainy: [navch. posibnyk]. Kyiv: Yurinkom 
    Inter, 432.

  19. Volkov V.P., Horoshkova L.A. (2011). Metodolohichni pidkhody do vyznachennia tendentsii dominuiuchoho konkurentnoho pozytsionuvannia na haluzevykh rynkakh. Visnyk Volynskoho instytutu ekonomiky ta menedzhmentu: zb. nauk. st. Lutsk: Volyn. in-t ekonomiky ta menedzh, Vol. 5.

  20. Zaitseva N.O. (2011). Otsinka intensyvnosti konkurentsii u vynorobnii promyslovosti Ukrainy.

  21. Visnyk SumDU. Seriia «Ekonomika», Vol. 4. 

     

Podsumowanie

TYTUŁ:
ECONOMIC ASSESSMENT OF CONCENTRATION AND MONOPOLIZATION OF THE MARKET OF SPICES AND ESSENTIAL OIL PLANTS IN UKRAINE

AUTORZY:
Tetiana MIRZOIEVA (1)
Olga TOMASHEVSKA (2)

AFILIACJE AUTORÓW:
(1) I.N. Rоmаnеnkа Department of Economy of Enterprise, National University оf Life аnd Environmental Sciences оf Ukraine.
(2) I.N. Rоmаnеnkа Department of Economy of Enterprise, National University оf Life аnd Environmental Sciences оf Ukraine.

WYDAWNICTWO:
Modern Management Review
27 (1/2020)

SŁOWA KLUCZOWE:
production of spice plants, production of essential oil plants, market
concentration, market monopolization, oligopoly core.

PEŁNY TEKST:
http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/zim/415

DOI:
10.7862/rz.2020.mmr.7

URL:
http://dx.doi.org/10.7862/rz.2020.mmr.7

PRAWA AUTORSKIE:
Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów

POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza; al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów
tel.: +48 17 865 11 00, fax.: +48 17 854 12 60
Administrator serwisu:

Deklaracja dostępności | Polityka prywatności