Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Obowiązek informacyjny wynikający z Ustawy z dnia 16 listopada 2012 r. o zmianie ustawy – Prawo telekomunikacyjne oraz niektórych innych ustaw.

Wyłącz komunikat

 
 

Logowanie

Logowanie za pomocą Centralnej Usługi Uwierzytelniania PRz. Po zakończeniu pracy nie zapomnij zamknąć przeglądarki.

Modern Management Review (dawna nazwa: Zarządzanie i Marketing)

Modern Management Review
(dawna nazwa: Zarządzanie i Marketing)
23 (4/2016), DOI: 10.7862/rz.2016.mmr.39

MANAGEMENT OF INNOVATIVE MILLET PRODUCTS IN THE CONTEXT OF SELECTED CHEMICAL PROPERTIES

Aleksandra BADORA, Małgorzata CHACEWICZ
Submitted by: Paweł Perz

DOI: 10.7862/rz.2016.mmr.39

Abstract

In the article it was examined the content of selected elements in certain millet products and the results were compared with the data presented on the labels and data from the literature. Flour and flakes are the most popular products derived from millet. Millet groats is also very often eaten. The flour is made of hulled grains and it often has a maximum ash content, therefore it is related to as whole-meal. It does not contain gluten, so it cannot be used for baking; instead, the best results are achieved by adding it to the flour of other cereal species. Products made from millet soothe the symptoms and effects of many diseases. Standard methods were involved to investigate selected elements  in  flakes of millet of Batom and Bio Planet company and in flour of millet of Symbio and Bio Futuro company. Despite of some slight differences in the contents of elements determined in the laboratory and those reported in the literature by other authors as well as on the labels, the millet products from all surveyed manufacturers were characterized by abundant contents of macro and micronutrients valuable for human’s health. The aim of this study was to examine the contents of selected elements in certain millet products and to compare with the data presented on the labels and data from the literature

Full text (pdf)

References

  1. Badora A. (Red.), 2012. Kształtowanie jakości i standaryzacja surowców roślinnych. Wyd. UP Lublin, ss. 1-272.
  2.  Ceglińska A., Dubicka A. Wolska P., 2010. Produkcja pieczywa na żurkach ze zbóż bezglutenowych. W: Żywn.. Nauka. Tech. Jakość, nr 5(72), s. 104-111.
  3. Czerwińska D., 2009. Charakterystyka żywieniowa kasz Cz. II. Wartość odżywcza  izdrowotna kaszy jaglanej. W: Przegl. Zbożowo-Młyn., R. 53 nr 11, 12-13.
  4. Czerwińska D., 2010. Wartość odżywcza i wykorzystanie prosa. W: Przegl. Zbożowo-Młyn., R. 54 nr 10, 11-12.
  5. Darewicz M., Dziuba J., 2007. Dietozależny charakter enteropatii pokarmowych na przykładzie celiakii. W: Żywn.. Nauka. Tech.. Jakość, 2 (57), 40-50.
  6. Dudziak S., Puścian T., Stefaniak E., 2010. Nieznane rośliny. Proso zwyczajne. W: Kal. Roln. 2010, Wyd. Duszpasterstwa Rolników, 47.
  7. Górnicka J., 2006.  Apteka Natury Poradnik Zdrowia.Wyd. AWM, 1-631.
  8. Mizerski W. (Red.), 2004. Pierwiastki chemiczne i ich rola. W: Tabl. Biol. Wyd. ADAMANTAN, Warszawa, 1-488.
  9. Rakiel-Czarnecka W., 2010. Codziennie jedz produkty zbożowe. Wyd. Krajowa Rada Izb Roln., Warszawa, ss.1-64.
  10. Rakiel-Czarnecka W. (Red.), 2012. Tydzień Chleba Na Zakwasie w Szkole 2012. Wyd. Fundacja Dobre Zdrowie, Warszawa, 1-149.
  11. Rudziński R., 2011. Zasady przechowywania i magazynowania towarów pochodzenia rolniczego. W: Zesz. Nauk. Uni. Przyrod.-Human. w Siedlcach, nr 88, 113-115.
  12. Ruszkowalska M., 2009. Wszechstronne wykorzystanie zbóż w Polsce. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie, 1-5.
  13. Senyk M., 2012. Niedoceniane rośliny. Uprawa prosa Jagna i Gierczyńskie. W: Twój Doradca, Rolniczy Rynek, 02/2012, 50-51.
  14. Świetlikowska K., (Red.), 2006. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Wyd. SGGW, Warszawa, ss. 1-364.
  15. Tynka A., 2012. Bardziej świadome zakupy w marketach. TUV Rheinland Polska Sp. z o.o., ss. 1-3.

About this Article

TITLE:
MANAGEMENT OF INNOVATIVE MILLET PRODUCTS IN THE CONTEXT OF SELECTED CHEMICAL PROPERTIES

AUTHORS:
Aleksandra BADORA (1)
Małgorzata CHACEWICZ (2)

AUTHORS AFFILIATIONS:
(1) Prof., DSc, PhD, Department of Agricultural and Environmental Chemistry, Sub-department of Quality and Standardization of Plant Materials, University of Life Sciences in Lublin
(2) Master student, University of Life Sciences in Lublin

SUBMITTED BY:
Paweł Perz

JOURNAL:
Modern Management Review
23 (4/2016)

KEY WORDS AND PHRASES:
flour and flakes of millet, selected elements, dry matter and ash, properties

FULL TEXT:
http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/zim/252

DOI:
10.7862/rz.2016.mmr.39

URL:
http://dx.doi.org/10.7862/rz.2016.mmr.39

COPYRIGHT:
Publishing House of Rzeszow University of Technology Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszow

POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza; al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów
tel.: +48 17 865 11 00, fax.: +48 17 854 12 60
Administrator serwisu:

Deklaracja dostępności | Polityka prywatności