Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Obowiązek informacyjny wynikający z Ustawy z dnia 16 listopada 2012 r. o zmianie ustawy – Prawo telekomunikacyjne oraz niektórych innych ustaw.

Wyłącz komunikat

 
 

Logowanie

Logowanie za pomocą Centralnej Usługi Uwierzytelniania PRz. Po zakończeniu pracy nie zapomnij zamknąć przeglądarki.

Physics for Economy

Physics for Economy
vol. 1/2018, DOI: 10.7862/rf.2018.pfe.5

Boiling, steaming or rinsing? (the physics of Chinese cuisine)

Andrey Varlamov, Zheng Zhou, Yan Chen

DOI: 10.7862/rf.2018.pfe.5

Abstract

Some physical aspects of Chinese cuisine are discussed. We start from the cultural and historical particularities of Chinese cuisine and their food production technologies. What is the difference between raw and boiled meat? What is the difference in the physical processes of heat transfer during either the steaming of dumplings or during cooking them in boiling water? Why is it possible to cook meat stripes in
a "hot pot" in ten seconds, whilst baking a turkey requires several hours? This article is devoted to a discussion of these questions.

Full text (pdf)

References

  1. Bergman T.L., Lavine A.S., Incropera F.P., DeWitt D.P., Introduction to Heat Transfer, 6th Edition, Wiley, 2011.
  2. Feynman R.P., Leighton R.B., Sands M., The Feynman Lectures on Physics, Vol. I: Mainly Mechanics, Radiation, and Heat, The New Millennium Edition, Basic Books, 2011.
  3. Reif F., Fundamentals of Statistical and Thermal Physics, Waveland Pr Inc, 2008.
  4. Unsworth J., Duarte F.J., Heat diffusion in a solid sphere and Fourier Theory, Am.
    J. Phys., 1979, Vol. 47, No. 11, pp. 891-893.

About this Article

TITLE:
Boiling, steaming or rinsing? (the physics of Chinese cuisine)

AUTHORS:
Andrey Varlamov (1)
Zheng Zhou (2)
Yan Chen (3)

AUTHORS AFFILIATIONS:
(1) CNR-SPIN, Viale del Politecnico
(2) Department of Physics, Fudan University
(3) Department of Physics, Fudan University

JOURNAL:
Physics for Economy
vol. 1/2018

KEY WORDS AND PHRASES:
complex organic molecules, proteins, damplings, heat transfer, temperature conductivity, Fourier law, Newton’s law of cooling

FULL TEXT:
http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/pfe/5

DOI:
10.7862/rf.2018.pfe.5

URL:
http://dx.doi.org/10.7862/rf.2018.pfe.5

RECEIVED:
2018-06-11

ACCEPTED:
2018-09-15

COPYRIGHT:
Publishing House of Rzeszow University of Technology Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszow

POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza; al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów
tel.: +48 17 865 11 00, fax.: +48 17 854 12 60
Administrator serwisu:

Deklaracja dostępności | Polityka prywatności