Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Obowiązek informacyjny wynikający z Ustawy z dnia 16 listopada 2012 r. o zmianie ustawy – Prawo telekomunikacyjne oraz niektórych innych ustaw.

Wyłącz komunikat

 
 

Logowanie

Logowanie za pomocą Centralnej Usługi Uwierzytelniania PRz. Po zakończeniu pracy nie zapomnij zamknąć przeglądarki.

Humanities and Social Sciences (dawna nazwa: Ekonomia i Nauki Humanistyczne)

Humanities and Social Sciences
(dawna nazwa: Ekonomia i Nauki Humanistyczne)
29 (2/22), DOI: 10.7862/rz.2022.hss.13

FOOD SECURITY – RECOGNITION OF SELECTED ASPECTS BY ACADEMIC YOUTH

Hanna SOMMER, Grzegorz ZAKRZEWSKI

DOI: 10.7862/rz.2022.hss.13

Abstract

The meaning of food security is so obvious that it has not been assigned any clear, specific definition, which in turn allows a broad interpretation of the concepts that make up the scope of activities aimed at ensuring food security. Every definition of the idea is burdened with confirmation bias, emerging through the prism of a primary human feeling – satiety. A. Maslov considered this the most important human need, which is why he placed it at the base of the pyramid. Therefore, it is important to recognise the confirmation bias that we display when defining the next food security area. Food safety and food security are issues as old as human beings, and yet our decisions are dictated by heuristics. They function in our minds like automated processes: means by which we quickly make judgements. A well-filled body does not believe in hunger. In the globalised world, a new mind-set is needed in food distribution systems. This article concludes with pilot research in the area of knowledge, attitudes, and assessment of food security issues in a group of academic youths.  

Full text (pdf)

References

  1. https://ec.europa.eu/food/index_pl?etrans=pl [Access: 1.01.2022]. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=celex%3A32002R0178 [Access: 1.01.2022].
  2. https://haccp-polska.pl/kultura-bezpieczenstwa-zywnosci [Access: 1.01.2022].
  3. https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20200002021/O/D20202021.pdf [Access: 1.01.2022].
  4. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/bezpieczenstwo-zywnosci-podstawowe-zagadnieniaaktualne-zagrozenia/ [Access: 1.01.2022].
  5. https://repozytorium.uwb.edu.pl/jspui/bitstream/11320/8116/1/Optimum_3_2019_M_Kozlows ka-Burdziak_Warunki_bezpieczenstwa_zywnosciowego_Polski.pdf [Access: 1.01.2022].
  6. https://www.isoqar.pl/pl/aktualnosci/branza-spozywcza/kultura-jakosci-i-bezpieczenstwazywnosci [Access: 1.01.2022].
  7. https://www.umcs.pl/pl/komentarze-eksperckie,22097,bezpieczenstwo-zywnosciowe-wzagrozeniu,105815.chtm [Access: 1.01.2022]. 
  8. Fabisiak J. (2019). Zatopiona broń chemiczna a bezpieczeństwo ekologiczne Morza Bałtyckiego. Wydawnictwo BP, Gdynia. Access on the internet: https://www.worldcat.org/title/ zatopiona-bro-chemiczna-a-bezpieczestwo-ekologiczne-morza-batyckiego/oclc/ 1100315072
  9. Fortuna G., Łobodziński W., EURACTIV.pl. [Access: 2.02.2022]. Access on the internet: https://www.euractiv.pl/section/rolnictwowpr/news/zywnosc-unia-europejskabezpieczenstwo-zywnosciowe-pandemia-koronawirus-lancuchy-dostaw-od-pola-dostolu-wpr-wojciechowski-srodowisko-susza-klimat-powodz/.
  10. Sommer, H. (2006) Kształtowanie się kultury organizacyjnej w przedsiębiorstwie. Na przykładzie WSK w Rzeszowie. Rzeszów: Oficyna Wydawnicza PRz. https://knh.prz. edu.pl/publikacje.
  11. Sommer, H., Zakrzewski G. (2017a). Założenia dla edukacji ekologicznej czy bezpieczeństwa ekologicznego. „Humanities and Social Sciences”, t. XXII, z. 24 (3/2017), http://doi.prz.edu.pl/pl/publ/einh/344
  12. —— (2017b). Zastosowanie piramidy Masłowa w ekologii informacji – przyczynek do dyskusji [w:] Materska, K., Taraszkiewicz, B., red., Ekologia informacji a zasoby informacyjne w bibliotekach i cyberprzestrzeni. Słupsk. Access on the internet: https://www.academia.edu/42010412/Ekologia_informacji_a_zasoby_informacyjne_w_bibliotekach_i_cyberprzestrzeni_pod_redakcj%C4%85_Katarzyny_Materskiej_i_Beaty_Taraszkiewicz
  13. —— (2020). Ecological security vs. food security. “Humanities and Social Sciences”, t. XXV, z. 27 (4/2020). http://doi.prz.edu.pl/pl/publ/einh/546.
  14. Sommer, H., Sommer, H., Zakrzewski, G. (2018) Ocena wybranych składowych wpływających na komfort przebywania klientów w wielkopowierzchniowych obiektach handlowych. „Humanities and Social Sciences”, t. XXIII, z. 25 (1/2018). http://doi.prz.edu.pl/ pl/publ/einh/378.

About this Article

TITLE:
FOOD SECURITY – RECOGNITION OF SELECTED ASPECTS BY ACADEMIC YOUTH

AUTHORS:
Hanna SOMMER (1)
Grzegorz ZAKRZEWSKI (2)

AUTHORS AFFILIATIONS:
(1) Department of Humanities and Social Sciences, Faculty of Management, Rzeszów University of Technology, Al. Powstańców Warszawy 8, 35-959 Rzeszów
(2) Higher Vocational Education School, pl. Powstańców Śląskich 1/201, 53-329 Wrocław

JOURNAL:
Humanities and Social Sciences
29 (2/22)

KEY WORDS AND PHRASES:
food security, food, ecology

FULL TEXT:
http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/einh/609

DOI:
10.7862/rz.2022.hss.13

URL:
http://dx.doi.org/10.7862/rz.2022.hss.13

COPYRIGHT:
Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów

POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza; al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów
tel.: +48 17 865 11 00, fax.: +48 17 854 12 60
Administrator serwisu:

Deklaracja dostępności | Polityka prywatności