Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Obowiązek informacyjny wynikający z Ustawy z dnia 16 listopada 2012 r. o zmianie ustawy – Prawo telekomunikacyjne oraz niektórych innych ustaw.

Wyłącz komunikat

 
 

Logowanie

Logowanie za pomocą Centralnej Usługi Uwierzytelniania PRz. Po zakończeniu pracy nie zapomnij zamknąć przeglądarki.

Humanities and Social Sciences (dawna nazwa: Ekonomia i Nauki Humanistyczne)

Humanities and Social Sciences
(dawna nazwa: Ekonomia i Nauki Humanistyczne)
27 (2/2020), DOI: 10.7862/rz.2020.hss.24

RELATIONSHIP BETWEEN PSYCHOSOCIAL WORKING CONDITIONS AND THE ENTREPRENEURIAL INTENTIONS OF STUDENTS

Anna WALCZYNA, Anna ARENT

DOI: 10.7862/rz.2020.hss.24

Abstract

The present article describes research findings about students’ entrepreneurial intentions,
defined as an intention of starting one’s own business. The main purpose of the research was
to identify the relation between the assessment of entrepreneurial work and entrepreneurial
intentions. In addition, the research assessed the psychosocial risks related to working as an
entrepreneur and examined key individual and socio-demographic variables related to
attitudes regarding entrepreneurial work. The results showed that participants believe that
entrepreneurial work has a high level of psychosocial risk. The results also showed that there
are some weak yet statistically significant correlations between the index of entrepreneurial
psychosocial working conditions and the level of intention of starting one’s own business and
the probability of becoming an entrepreneur within five years.

Full text (pdf)

References

Arent, A., Walczyna, A. (2014a). Środowisko uczelni a postawy przedsiębiorcze studentów –
wyniki badań pilotażowych. „Organizacja i Zarządzanie. Kwartalnik Naukowy” 3(27).
—— (2014b). Przedsiębiorczość studentów – wyniki badań pilotażowych [w:] Bojar, E.,
Żminda, T., Bis, J., red., Region i edukacja a procesy rozwojowe. Lublin: Wyd. Politechniki
Lubelskiej.
—— (2018). Wybrane cechy demograficzne i indywidualne a intencje przedsiębiorcze
studentów. „Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej Seria: Organizacja i Zarządzanie” 132.
Babbie, E. (2007). Badania społeczne w praktyce. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Barba-Sánchez, V., Atienza-Sahuquillo, C. (2017). Entrepreneurial motivation and selfemployment:
evidence from expectancy theory. “International Entrepreneurship and Management
Journal” 13(4).
Basińska, B. (2005). Warunki pracy a źródła stresu właścicieli małych przedsiębiorstw [w:]
Walczak-Duraj, D., red., Humanizacja wobec wyzwań transformacyjnych i cywilizacyjnych.
Płock: Wydawnictwo Naukowe Novum.
Biegańska, K. (2008). Uciążliwość i psychologiczne koszty pracy. Negatywne aspekty
funkcjonowania w roli właściciela firmy. „Acta Universitatis Lodziensis. Folia Psychologia” 12.
Cieślak, R., Widerszal-Bazyl, M. (2000). Psychospołeczne warunki pracy. Podręcznik do
kwestionariusza. Warszawa: CIOP-PIB.
Cox, T., Griffiths, A., Rial-Gonzalez, E. (2006). Badania nad stresem związanym z pracą.
Belgia: Europejska Agencja Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy.
Derbis, R., Baka, Ł. (2011). Znaczenie wsparcia społecznego i zaangażowania w pracę dla
związku stresorów w pracy i wypalenia zawodowego. „Czasopismo Psychologiczne” 17(2).
Dudek, B., Waszkowska, M., Merecz, D., Hanke, W. (2004). Ochrona zdrowia pracowników
przed skutkami stresu zawodowego. Łódź: Instytut Medycyny pracy im. Prof. J. Nofera.
Fila, M.J. (2016). The job demands, control, support model: Where are we now?. “International
Journal for Research in Management” 1(1).
Gasse, Y., Tremblay, M. (2011). Entrepreneurial Beliefs and Intentions: A Cross-Cultural Study
of University Students in Seven Countries. “International Journal of Business” 16(4).
Hassard, J., Teoh, K.R.H., Visockaite, G., Dewe, P., Cox, T. (2018). The cost of work – related
stress to society: A systematic review. “Journal of Occupational Health Psychology” 23(1).
DOI: 10.1037/ocp0000069.
Jabłkowska, K., Borkowska, A. (2005). Ocena nasilenia stresu w pracy a cechy zespołu
wypalenia zawodowego u menedżerów. „Medycyna Pracy” 56(6).
Kaczmarska, A., Curyło-Sikora, P. (2016). Problematyka stresu – przegląd koncepcji. „Hygeia
Public Heath” 51(4).
Kowal, J. (2011). Statystyka opisowa w zarządzaniu [w:] Knecht, Z., red., Zarządzanie
przedsiębiorcze. Wrocław: WSZE.
Królikowska, S. (2011). Nierówności w stanie zdrowia między kobietami a mężczyznami
w kontekście płci biologicznej oraz społeczno-kulturowej. „Acta Universitatis Lodziensis. Folia
Sociologika” 39.
Krueger, N.F., Reilly, M.D., Carsrud, A.L. (2000). Competing models of entrepreneurial
intentions. “Journal of Business Venturing” 15.
Leka, S., Griffiths, A., Cox, T. (2003). Work Organization & Stress. Warszawa: CIOP-PIB.

Liñán, F., Fayolle, A. (2015). A systematic literature review on entrepreneurial intentions:
citation, thematic analyses, and research agenda. “International Entrepreneurship and
Management Journal” 11(4).
Lubrańska, A. (2016). Wartości cenione w pracy zawodowej – różnice międzypokoleniowe.
„Zarządzanie Zasobami Ludzkimi” 3–4 (110–111).
Lüthje, Ch., Franke, N. (2004). Entrepreneurial Intentions of Business Students: A Benchmarking
Study. “International Journal of Innovation and Technology Management” 1(3).
Mandal, E. (2003). Kobiecość i męskość – popularne opinie a badania naukowe. Warszawa:
Wydawnictwo Akademickie „ŻAK”.
Mills, C.E., Pawson, K. (2006). Enterprising talk: a case of self construction. “International
Journal of Entrepreneurial Behaviour & Research” 12(6).
Mockałło, Z., Widerszal-Bazyl, M. (2018). Ocena wymagań jako wyzwań i przeszkód w pracy
i jej wpływ na efektywność i dobrostan pracowników. „Bezpieczeństwo Pracy. Nauka
i Praktyka” 10(565).
Mościcka-Teske, A., Potocka, A. (2014). Skala Ryzyka Psychospołecznego. Budowa i zasady
stosowania. Gdańsk: Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność”.
—— (2016). Zagrożenia psychospołeczne w miejscu pracy w Polsce. „Zeszyty Naukowe
Politechniki Poznańskiej. Organizacja i Zarządzanie” 70. DOI: 10.21008/j.0239-9415.
2016.070.10.
Orlak, K., Gołuch, D., Chmielewski, J. (2014). Stres w pracy oraz jego wpływ na występowanie
wypadków przy pracy i stan zdrowia osób pracujących. Warszawa: Stowarzyszenie Zdrowa
Praca.
Piróg, D. (2014). Uwarunkowania przedsiębiorczości absolwentów szkół wyższych: założenia
teoretyczne i stan rzeczywisty. „Przedsiębiorczość i Edukacja” 10.
Potocka, A. (2012). Narzędzia kwestionariuszowe stosowane w diagnozie psychospołecznych
zagrożeń zawodowych – przegląd metod. „Medycyna Pracy” 63(2).
Potocka, A., Waszkowska, M. (2013). Zastosowanie modelu „Wymagania pracy – zasoby” do
badania związku między satysfakcją zawodową, zasobami pracy, zasobami osobistymi
pracowników i wymaganiami pracy. „Medycyna Pracy” 64(2).
Schaufeli, W.B., Taris, T.W. (2014). A Critical Review of the Job Demands – Resources Model:
Implication forImproving Work and Health [In:] Bauer, G.F., Hämmig, O., ed., Bridging
Occupational, Organizational and Public Health. A Transdisciplinary, Springer.
Sieger, P., Fueglistaller, U., Zellweger, T. (2011). Entrepreneurial Intentions and Activities of
Students across the World. Swiss: University of St. Gallen.
Solesvik, M.Z. (2013). Entrepreneurial motivations and intentions: investigating the role of
education major. “Education + Training” 55(3).
Syper-Jędrzejak, M. (2014). Strategie radzenia sobie ze stresem w pracy menedżera.
„Humanizacja Pracy” 4(278).
Walczyna, A., Arent, A., (2014). Stresogenność pracy przedsiębiorcy w ocenie studentów –
wyniki badań pilotażowych. „Modern Management Review” 4(XIX). DOI: 10.7862/rz.
2014.mmr.60.
Widerszal-Bazyl M. (2009). Pojęcie ryzyka psychospołecznego w pracy. „Bezpieczeństwo
Pracy” 06(423).
—— (2017). Kopenhaski Kwestionariusz Psychospołeczny (COPSOQ) – właściwości psychometryczne
wybranych skal w polskiej wersji. „Medycyna Pracy” 68(3). DOI: 10.13075/mp.
5893.00443.

Wróblewska, V. (2013). Źródła stresu w pracy zawodowej menedżerów. „Zeszyty Naukowe
Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach” 25(98).
CIOP-PIB, (2009). Zarządzanie ryzykiem psychospołecznym – ramowe podejście europejskie.
Wskazania dla pracodawców i reprezentantów pracowników. Warszawa: CIOP-PIB.
Żemigała, M. (2007). Czynniki stresu w zarządzaniu firmą. „Bezpieczeństwo Pracy. Nauka
i Praktyka” 3(426).

About this Article

TITLE:
RELATIONSHIP BETWEEN PSYCHOSOCIAL WORKING CONDITIONS AND THE ENTREPRENEURIAL INTENTIONS OF STUDENTS

AUTHORS:
Anna WALCZYNA (1)
Anna ARENT (2)

AUTHORS AFFILIATIONS:
(1) Anna Walczyna, PhD, Department of Strategy and Business Planning, Faculty of Management, Lublin University of Technology
(2) Anna Arent, PhD, Department of Management, Faculty of Management, Lublin University of Technology

JOURNAL:
Humanities and Social Sciences
27 (2/2020)

KEY WORDS AND PHRASES:
business, entrepreneurial intentions, entrepreneurship, psychosocial working
conditions.

FULL TEXT:
http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/einh/567

DOI:
10.7862/rz.2020.hss.24

URL:
http://dx.doi.org/10.7862/rz.2020.hss.24

COPYRIGHT:
Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów

POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza; al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów
tel.: +48 17 865 11 00, fax.: +48 17 854 12 60
Administrator serwisu:

Deklaracja dostępności | Polityka prywatności