Budownictwo i Inżynieria Środowiska
2016.131, DOI: 10.7862/rb.2016.131
SZTUCZNE SUBSTANCJE SŁODZĄCE – WYSTĘPOWANIE W ŚRODOWISKU
Piotr REZKA, Wojciech BALCERZAK, Justyna KWAŚNY
DOI: 10.7862/rb.2016.131
Streszczenie
W pracy przedstawiono zagadnienie występowania sztucznych substancji słodzących w ściekach oraz ich obecności w środowisku wodnym. Ze względu na zastosowanie w produkcji żywności i napojów o zmniejszonej wartości kalorycznej, związki te pojawiają się w ściekach w coraz większych ilościach. Najczęściej stosowanymi substytutami cukru jest acesulfam K, aspartam, cyklaminian sodu, sacharyna i sukraloza. Każda z tych substancji jest kilkadziesiąt razy bardziej słodka niż standardowy cukier (sacharoza), jednakże praktycznie nie podnoszą one wartości kalorycznej produktu. Dokonano przeglądu literatury, skupiając się na zawartościach rozpatrywanych substancji w ściekach surowych i oczyszczonych. Wykazano, że skuteczność eliminacji tych związków ze ścieków jest niewystarczająca i na skutek tego dochodzi do zanieczyszczenia środowiska wodnego. Przedstawiono w tabeli potwierdzone doniesienia dotyczące obecności tych związków w rzekach, jeziorach i wodach podziemnych. W przypadku gdy w wodzie ujmowanej przez stacje uzdatniania wody obecne są wyżej wymienione związki, w szczególności acesulfam i sukraloza, istnieje ryzyko przedostania się ich do wody przeznaczonej do spożycia, co znalazło potwierdzenie w literaturze. Mimo dostępnych wyników badań nie wykazujących wpływu na ekosystem i zdrowie człowieka, konieczne wydaje się przeprowadzenie badań nad wpływem długotrwałego narażenia organizmów wodnych i organizmu człowieka na działanie sztucznych substytutów cukru.
Literatura
- Alidina, M., Hoppe–Jones, C., Yoon, M., Hamadeh, A.F., Li, D., Drewes, J.E., The occurrence of emerging trace organic chemicals in wastewater effluents in Saudi Arabia, Science of the Total Environment, nr 478, 2014, s. 152–162.
- Arbelaez, P., Borrull, F., Pocurull, E., Marce, R.M., Determination of high–intensity sweeteners in river water and wastewater by solid–phase extraction and liquid chromatography–tandem mass spectrometry, Journal of Chromatography A, nr 1393, 2015, s. 106–114.
- Berset, J.–D., Ochsenbein, N., Stability considerations of aspartame in the direct analysis of artificial sweeteners in water samples using high–performance liquid chromatography–tandem mass spectrometry (HPLC–MS/MS), Chemosphere, nr 88, 2012, s. 563–569.
- Dong, B., Kahl, A., Cheng, L., Vo, H., Ruehl, S., Zhang, T., Snyder, S., Saez, A.E., Quanrud, D., Arnold, R.G., Fate of trace organics in a wastewater effluent dependent stream, Science of the Total Environment, nr 518–519, 2015, s. 479–490.
- Ferrer, I., Thurman, M., Analysis of sucralose and other sweeteners in water and beverage samples by liquid chromatography/time–of–flight mass spectrometry, Journal of Chromatography A, nr 1217, 2010, s. 4127–4134.
- Gan, Z., Sun, H., Feng, B., Wang, R., Zhang, Y., Occurrence of seven artificial sweeteners in the aquatic environment and precipitation of Tianjin, China, Water Research, nr 47, 2013, s. 4928–4937.
- Mawhinney, D.B., Young, R.B., Vanderford, B.J., Borch, T., Snyder, S.A., Artifcial sweetener sucralose in U.S. drinking water systems, Environmental Science Technology, nr 45, 2011, s. 8716–8722.
- Muller, C.E., Gerecke, A.C., Alder, A.C., Scheringer, M., Hungerbuhler, K., Identification of perfluoroalkyl acid sources in Swiss surface waters with the help of the artificial sweetener acesulfame, Environmental Pollution, nr 159, 2011, s. 1419–1426.
- Nodler, K., Hillebrand, O., Idzik, K., Strathmann, M., Schiperski, F., Zirlewagen, J., Licha, T., A comparative study with selected β–blockers and the persistent anthropogenic wastewater indicators carbamazepine and acesulfame, Water Research, nr 47, 2013, s. 6650–6659.
- Oppenheimer, J., Eaton, A., Badruzzaman, M., Haghani, A.W., Jacangelo, J.G., Occurrence and suitability of sucralose as an indicator compund of wastewater loading to surface waters in urbanized regions, Water Research, nr 45, 2011, s. 4019–4027.
- Ordonez, E.Y., Quintana, J.B., Rodil, R., Cela, R., Determination of artificial sweeteners in water samples by solid–phase extraction and liquid chromatography–tandem mass spectrometry, Journal of Chromatography A, nr 1256, 2012,
s. 197–205. - Perkola, N., Sainio, P., Quantification of four artificial sweeteners in Finnish surface waters with isotope–dilution mass spectrometry, Environmental Pollution, nr 184, 2014, s. 391–396.
- Roy, J.W., Van Stempvoort, D.R., Bickerton, G., Artificial sweeteners as potential tracers of municipal landifll leachate, Environmental Pollution, nr 184, 2014,
s. 89–93. - Sang, Z., Jiang, Y., Tsoi, Y.–K., Leung, K.S–Y., Evaluating the environmental impact of artificial sweeteners: A study of their distributions, photodegradation and toxicities, Water Research, nr 52, 2014, s. 260–274.
- Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman–Schapira, G., Thaiss, C.A., Maza, O., Israeli, D., Zmora, N., Gilad, S., Weinberger, A., Kuperman, Y., Harmelin, A., Kolodkin–Gal, I., Shapiro, H., Halpern, Z., Segal, E., Elinav, E., Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota, Nature, nr 514, 2014, s. 181–186.
- Tollefsen, K.E., Nizzetto, L., Huggett, D.B., Presence, fate and effects of the intense sweetener sucralose in the aquatic environment, Science of the Total Environment, nr 438, 2012, s. 510–516.
- Tran, N.H., Hu, J., Ong, S.L., Simultaneous determination of PPCPs, EDCs and artificial sweeteners in environmental water samples using a single–step SPE coupled with HPLC–MS/MS and isotope dilution, Talanta, nr 113, 2013, s. 82–92.
- Van Stempvoort, D.R., Roy, J.W., Brown, S.J., Bickerton, G., Artificial sweeteners as potential tracers in groundwater in urban environments, Journal of Hydrology, nr 401, 2011, s. 126–133.
- Wolf, L., Zwiener, C., Zemann, M., Tracking artificial sweeteners and pharmaceuticals introduced into urban groundwater by leaking sewer networks, Science of the Total Environment, nr 430, 2012, s. 8–19.
- Wu, M., Qian, Y., Boyd, J.M., Hrudey, S.E., Le, C.X., Li, X.–F., Direct large volume injection ultra–high performance liquid chromatography–tandem mass spectrometry determination of artificial sweeteners sucralose and acesulfame in well water, Journal of Chromatography A, nr 1359, 2014, s. 156–161.
- www.chemspider.com/Chemical–Structure.55940.html (Acesulfam K) - dostęp 31.05.2015.
- www.chemspider.com/Chemical–Structure.118630.html (Aspartam) - dostęp 31.05.2015.
- www.chemspider.com/Chemical–Structure.8421.html (Cyklaminian sodu) - dostęp 31.05.2015.
- www.chemspider.com/Chemical–Structure.4959.html (Sacharyna) - dostęp 31.05.2015.
- www.chemspider.com/Chemical–Structure.64561.html (Sukraloza) - dostęp 31.05.2015.
Podsumowanie
TYTUŁ:
SZTUCZNE SUBSTANCJE SŁODZĄCE – WYSTĘPOWANIE W ŚRODOWISKU
AUTORZY:
Piotr REZKA (1)
Wojciech BALCERZAK (2)
Justyna KWAŚNY (3)
AFILIACJE AUTORÓW:
(1) Politechnika Krakowska
(2) Politechnika Krakowska
(3) Politechnika Krakowska
WYDAWNICTWO:
Budownictwo i Inżynieria Środowiska
2016.131
SŁOWA KLUCZOWE:
jakość wody, ścieki, wody powierzchniowe, wody podziemne, woda do picia
PEŁNY TEKST:
http://doi.prz.edu.pl/pl/pdf/biis/568
DOI:
10.7862/rb.2016.131
URL:
http://dx.doi.org/10.7862/rb.2016.131
DATA WPŁYNIĘCIA DO REDAKCJI:
2016-03-01
PRAWA AUTORSKIE:
Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów